Atelier lijstenrestauratie  

   
    Restauratie voorbeelden 1 2 Terug English

 

 
OPDRACHT

Gehele restauratie van een Empire spiegel. Restauratiewerkzaamheden: Dik aangebrachte bronsverf verwijderen. Oude restauraties weghalen en vernieuwen. Diverse ornamenten vervangen. Loszittende delen en ornamenten vastzetten. Bovenstuk met vrouwenfiguren geheel restaureren. Binnenwerk frame schoonmaken en delen vervangen. Nieuwe inleg plaatsen. Geheel vergulden en voorzien van een patine.

   
  Facet van het bovenstuk. Boven een horizontale barst in de loop der jaren ontstaan door droogte. (krom getrokken hout) Linksonder stuk weg. Facet van een vrouwenfiguur. Loszittende delen en barsten. Zie hier een deel van de lijst in zr slechte staat.

 

Overzicht van de binnenkant van de spiegel.

 

 
       
  Overzicht van het binnenwerk.

  

 

Overzicht van het binnenwerk.

 

Overzicht van losse delen van de spiegel.     
Restauratie:      
  Zwaar beschadigd bovenstuk van de spiegel.  De barst is aan beide kanten eerst dichtgelijmd waarna gevuld met kneedbare pte. Zo ook alle ornamenten waar nodig.    De horizontale barst boven is inmiddels bijgewerkt en in kleur gebracht.    
   
    Links voor: Vervaardiging van een nieuwe houten inleg. Een laag beenderlijm waarna drie lagen vloeibare pte. Na droogtijd wordt de lijst glad geschuurd en in de lijst geplaatst.    Vervanging van oude inleg. Zie ook een deel van de oude inleg die verwijderd moest worden.   De lijst is eerst geschuurd en voorzien van een donkere laag bolus. De bolus is gladgewreven en dient als ondergrond voor de vergulding.    
Eindresultaat:
  Hier moet de inleg nog worden voorzien van een laag bolus en moet het n een droogtijd gladgewreven worden. Gedeeltelijke vergulding. Verguld en gepatineerd. De patine die de authentieke kleur zoveel mogelijk moet benaderen. Facet van de bovenkant. Eindresultaat zonder spiegel. 

 

Atelier Nanette Backers, Noordeinde 58A, 2514GK, Den Haag, Nederland, Telefoon: +31 (0)6-14947421

Email: info@lijstenrestauratie.nl